H ακμή είναι μια από τις συχνότερες δερματοπάθειες παγκοσμίως που μπορεί να προσβάλλει μέχρι και το 80% του πληθυσμού. Στην εφηβική ηλικία προσβάλλει σε μεγαλύτερη συχνότητα τα αγόρια ενώ στην ενήλικη ζωή προσβάλλει πιο συχνά τις γυναίκες.
Η αιτιοπαθογένεια της ακμής είναι πολυπαραγοντική. Γενετικοί, ορμονικοί, περιβαλλοντικοί και ιδιοσυγκρασιακοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην εμφάνιση και την βαρύτητα της ακμής. Η απόφραξη του τριχοσμηγματογόνου αδένα λόγω υπερκερατινοποίησης του επιθηλίου του τριχικού θυλάκου, η υπερπαραγωγή σμήγματος, η δράση μικροβίων ( όπως του cutibacterium acnes) και η επακόλουθη φλεγμονή , είναι οι 4 βασικοί παράγοντες εμφάνισης των χαρακτηριστικών βλαβών της ακμής.
Κατά συνέπεια προσβάλλει κατά προτίμηση τις ανατομικές περιοχές που είναι πλούσιες σε τριχοσμηγματογόνους αδένες με κύριους εκπροσώπους το πρόσωπο και ακολουθούν σε συχνότητα το στέρνο και η ράχη. Η ερυθρότητα, η ευαισθησία και ο πόνος είναι τα κύρια συμπτώματα που θα οδηγήσουν τον ασθενή στην αναζήτηση της βοήθειας του δερματολόγου.
Η ακμή αρχικά παρουσιάζεται με την χαρακτηριστική μη φλεγμονώδη βλάβη του φαγέσωρα ο ο οποίος δημιουργείται από την απόφραξη της τριχοσμηγματογόνου μονάδας από κερατινοκύτταρα και σμήγμα. Ο φαγέσωρας μπορεί να είναι είτε ανοικτός ( εμφανίζεται ως μαύρο στίγμα), είτε ως κλειστός ( που έχει τη μορφή μικρής λευκόχροης βλατίδας). Στη συνέχεια και με τη δράση προφλεγμονωδών παραγόντων που παράγονται από το cutibacterium acnes αναπτύσσονται οι φλεγμονώδεις βλάβες της ακμής με ερυθρές επιφανειακές βλατίδες , φλυκταινίδια και σε βαρύτερες περιπτώσεις επώδυνα οζίδια και κυστικές βλάβες βαθύτερα στο δέρμα.
Η βαρύτητα της ακμής μπορεί να ποκίλλει από ήπια , με την παρουσία ανοικτών ή/και κλειστών φαγεσώρων εώς βαριά με προσβολή μεγάλης επιφάνειας του προσώπου και του κορμού με επώδυνες φλεγμονώδεις βλάβες που μπορούν να οδηγήσουν (σε σπάνιες περιπτώσεις) έως και σε συστηματικά συμπτώματα με την εμφάνιση πυρετού,αρθραλγιών και γενικευμένης κακουχίας.
Η θεραπεία της ακμής καθορίζεται από την έκταση και την βαρύτητα της νόσου ενώ σκοπό έχει αφενός την ανακούφιση του ασθενούς από τα συμπτώματα και την πρόληψη δημιουργίας μόνιμων ουλών από τις φλεγμονώδεις βλάβες αφετέρου την ψυχολογική ανάταση του ασθενούς αφού από μελέτες φαίνεται ότι η νόσος μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον ιδιαίτερα ευαίσθητο ψυχολογικό κόσμο του εφήβου.
Η εκπαίδευση του ασθενούς που πάσχει από ακμή ως προς την καθημερινή του ρουτίνα και όσον αφορά τον ενδελεχή καθαρισμό του προσώπου, τη σωστή χρήση καλλυντικών σκευασμάτων και αντιηλιακής προστασίας είναι η βάση της αποτεσματικής θεραπευτικής αντιμετώπισης. Ο αποκλεισμός ορμονικών διαταραχών, όπως το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών και η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να απαιτήσει την συνεργασία του δερματολόγου με τον γυναικολόγο ή και τον παθολόγο που έχουν άριστη γνώση και εξοικείωση με την πάθηση.
Τα τοπικά σκευάσματα και η συστηματική θεραπεία σε συνδυασμό με τον καθαρισμό προσώπου από τον δερματολόγο σας μπορούν σήμερα να δώσουν εξαιρετικά αποτελέσματα γρήγορα και ανώδυνα βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και εξαφανίζοντας την ψυχολογική επιβάρυνση της πάθησης.
Η αντιμετώπιση των ουλών της ακμής είναι το τελευταίο στάδιο της θεραπευτικής παρέμβασης του δερματολόγου που με συνδυασμό χημικών peeling και laser μπορούν να πετύχουν θεαματικά αποτελέσματα επαναφέροντας το χαμόγελο στο πρόσωπο του ασθενούς και των οικείων του.
Εξετάζουμε το αίτημά σας άμεσα και ερχόμαστε σε επικοινωνία μαζί σας.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΤΩΡΑ